Ανθρώπινη εξημέρωση: Η Ασθένεια του Διαχωρισμού [Griffin]

   Εξημέρωση είναι η συστηματική διαδικασία της απόσπασης ενός φυτού ή ζώου από τους ρυθμούς και τους κύκλους του φυσικού κόσμου. Τα εξημερωμένα όντα υπάρχουν σε ένα περιβάλλον που δημιουργήθηκε και ελέγχεται από το ανθρώπινο είδος και λειτουργεί για το αποκλειστικό όφελος των ανθρώπινων προσπαθειών. Το ανθρώπινο ζώο είναι εξίσου ένα μέρος του κύκλου της ζωής όπως και κάθε άλλο θηλαστικό και η απομάκρυνση από αυτόν τον κύκλο δημιουργεί ένα κλίμα διαρκούς στρες. Οι επιπτώσεις μιας έντονης αποσύνδεσης από τη φύση μπορούν να παρατηρηθούν σε ζώα ζωολογικών κήπων και σε κατοικίδια ζώα, εκδηλώνονται ως νεύρωση, κατάθλιψη, άγχος, απάθεια, αλληλεξάρτηση και μια σειρά από άλλες ψυχολογικές αντιδράσεις σε ένα ανθυγιεινό περιβάλλον.

 Στην τίγρη που πηγαίνει πέρα δώθε στο κλουβί της βλέπουμε τη δική μας αντανάκλαση.

 Ευτυχώς, οι άνθρωποι δεν έχουν ζήσει με αυτόν τον τρόπο αρκετό καιρό ώστε να έχουν προσαρμοστεί γενετικά σε αυτόν. Η δική μας θέση για αμέτρητες γενιές ήταν όσο πιο κοντά στη γη μπορούμε να είμαστε. Ακόμα και αν η γεωργία μας τράβηξε αργά από την εμπιστοσύνη μας στην γενναιοδωρία της Μητέρας, και επέτρεψε προσωρινά στους πληθυσμούς μας να αυξηθούν πέρα από τη φέρουσα ικανότητα, διατηρούμε ακόμα μια μειούμενη σύνδεση με τους κύκλους της αγριότητας. Η τόσο βαθιά αποκοπή μας από τη φύση είναι πάρα πολύ πρόσφατη στην ανθρώπινη ιστορία. Η βιομηχανική παραγωγή και οι μονοκαλλιέργειες έχουν γίνει η παρένθετη Μητέρα μας.

 Κάθε ένας από εμάς είναι ένα άγριο ζώο που υποφέρει, απομονωμένο από τον πραγματικό μας τρόπο ζωής και τα σπίτια στην αγκαλιά της αληθινής μας Μητέρας. Η πολιτισμένη μας κατάσταση μας κάνει εξαρτημένους και αδύναμους, αλλά έχουμε ακόμα λαχτάρα για την ελευθερία της αγριότητας και τη βαθιά ικανοποίηση του να ζούμε σε άγριους προορισμούς ως μέρος της κοινότητας της ζωής. Αυτό που προσπαθούμε να δημιουργήσουμε είναι ένα περιβάλλον ευνοϊκό για να επουλωθούμε από την αυτο-διαιωνιζόμενη εξημέρωση μας:

 Θέλουμε να ξαναμάθουμε τις δεξιότητες της ζωής που θα μας επιτρέψουν να διαρρήξουμε την εξάρτησή μας από τον πολιτισμό και να θέσουμε μια νέα εμπιστοσύνη στη Γη για να προσφέρει σε ‘μάς.

 Θέλουμε να απελευθερώσουμε τους εθισμούς μας σε πολλές δραστηριότητες και ουσίες που κάνουν την πολιτισμένη ζωή υποφερτή.

 Θέλουμε να ξαναμάθουμε πώς να ζούμε με τους άλλους και να δημιουργούμε μια ζωή χτισμένη στη ειλικρίνεια και το σεβασμό.

 Θέλουμε να αφυπνίσουμε τις αισθήσεις μας που έχουν ατροφήσει και την εμπειρία της πλήρους θαλερότητας της ζωής.

 Θέλουμε να επουλωθούν τα κατεστραμμένα πνεύματα και σώματα μας από το τραύμα της εξημέρωσης και να ζήσουμε σε ισορροπία όπως έκαναν κάποτε οι πρόγονοί μας.

 Γεννιόμαστε άγριοι. Χρειάζονται χρόνια κοινωνικοποίησης για να κατακτηθεί η δύναμη και η ομορφιά των αρχέγονων ένστικτων ενός παιδιού. Αυτή η διαδικασία είναι αντιστρεπτή. Είναι δυνατόν να γίνουμε άγριοι ξεπερνώντας το μούδιασμα της πολιτισμένης κατάστασης και να γίνουμε εντελώς ανθρώπινοι. Μπορούμε να είμαστε άγριοι.

 

πηγή:  http://theanarchistlibrary.org/library/griffin-human-domestication-sickness-of-seperation