ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ 6η ΔΙΕΘΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΓΟΥΝΑΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Για 6η συνεχόμενη χρονιά ο σύνδεσμος ελλήνων γουνοποιών (ΣΕΓ), που αποτελεί το λόμπι της βιομηχανίας γούνας στον ελλαδικό χώρο, διοργανώνει τη διεθνή έκθεση γούνας στην Αθήνα στις 31/3-3/4/2016, στο εκθεσιακό κέντρο metropolitan expo στα Σπάτα. Ο ΣΕΓ ιδρύθηκε το 2009 στην Καστοριά με στόχο τη συγκρότηση ενός ενιαίου φορέα που θα προωθεί την ελληνική βιομηχανία γούνας σε παγκόσμιο επίπεδο και θα πιέζει τις εκάστοτε κυβερνήσεις για πολιτικές ρυθμίσεις και αποφάσεις προς όφελός της. Η έκθεση αυτή έχει σαν στόχο αφενός τη χονδρική πώληση γουνοδερμάτων, έτοιμων γούνινων παλτό και αξεσουάρ και αφετέρου την προώθηση – εδραίωση του κλάδου. Η έκθεση συνοδεύεται κάθε χρόνο από μια πασαρέλα, η οποία ήταν προγραμματισμένη να γίνει στο Μέγαρο μουσικής Αθηνών στις 31/3, αλλά μετά από διαμαρτυρία που έγινε στα τέλη Φεβρουαρίου η τοποθεσία διεξαγωγής της πιθανότατα να έχει αλλάξει. Στην έκθεση αυτή, όπως και στις αντίστοιχες που γίνονται σε άλλες χώρες, συμμετέχουν γουνοποιοί -γδάρτες ζώων με γραβάτες- από όλο τον κόσμο που προσπαθούν να πουλήσουν τα αιματοβαμμένα προϊόντα τους. Η έκθεση ντύνεται με όλα τα φανταχτερά εργαλεία του μάρκετινγκ, όπως ιστοσελίδα, εκδηλώσεις, διαγωνισμούς σχεδίου, εργαστήρια και άλλα. Όμως, στις διαφημιστικές τους καμπάνιες οι γουνέμποροι αποκρύπτουν σκόπιμα το από που προέρχονται αυτά τα παλτά και με τι διαδικασίες κατασκευάζονται, αποκρύπτουν ότι τα ζώα που ενώ είναι προορισμένα από τη φύση να ζουν ελεύθερα, εκείνοι τα αιχμαλωτίζουν και τα σκοτώνουν για δικό τους όφελος. Η βιομηχανία γούνας εμπεριέχει ένα σύνολο από πρακτικές μαζικού εγκλεισμού και βασανισμού, γι’ αυτό και η εναντίωση σε αυτήν αποτελεί αδιαχώριστο μέρος του αγώνα για την ολική απελευθέρωση και την αναρχία. Η υπεράσπιση της ζωής κάθε έμβιου όντος και της ελευθερίας του και η προάσπιση των φυσικών βιοτόπων αποτελεί βασικό λόγο για την εναντίωση στις αιματοβαμμένες διαδικασίες της εν λόγω βιομηχανίας.

Κάθε χρόνο εκατομμύρια μη ανθρώπινα ζώα, όπως μινκ (βιζόν), ενυδρίδες, αλεπούδες, κάστορες, κουνέλια, σκίουροι, ρακούν, τσιντσιλά, λύγκες, φώκιες, λύκοι, σκύλοι, γάτες και πολλά άλλα άγρια ζώα, αντικειμενοποιούνται και σκοτώνονται από τη βιομηχανία γούνας για την παραγωγή παλτό και αξεσουάρ. Η παγκόσμια βιομηχανία γούνας αποτελείται από δεκάδες χιλιάδες εργοστάσια εκτροφής και επεξεργασίας, βιοτεχνίες και εμπορικά καταστήματα σε όλο τον κόσμο. Στον ελλαδικό χώρο τα εκτροφεία υπολογίζονται γύρω στα 400, εδρεύουν κυρίως στην Καστοριά και τη Σιάτιστα Κοζάνης, όπου εκατοντάδες χιλιάδες ζώα ζουν έγκλειστα και έπειτα οδηγούνται στη σφαγή. Παράλληλα σε διάφορες χώρες λαμβάνει χώρα μια ολόκληρη διαδικασία εμπορίου στημένη πάνω στο κυνήγι και την παγίδευση άγριων ζώων για τη γούνα τους (trapping), που απειλεί με εξαφάνιση πολλά είδη άγριων ζώων. Η βιομηχανία γούνας συνδέεται με κερδοφόρες επιχειρήσεις, βασίζεται πάνω σε αντιλήψεις ανωτερότητας και επιβάλλεται μέσα από τα πρότυπα μόδας. Επιπλέον συνδέεται με την παράδοση της αποικιοκρατίας, ενώ η ανάγκη του ανθρώπου για ένδυση χρησιμοποιείται ως άλλοθι. Συχνά οι περιοχές γύρω από τα εργοστάσια μολύνονται από τις σωρούς αποβλήτων (γδαρμένων πτωμάτων) που εναποτίθενται έξω από αυτά. Υπάρχει σοβαρή μόλυνση των υπέργειων και υπόγειων υδάτων από τα χημικά που χρησιμοποιούνται κατά τη βυρσοδεψεία. Τα εκτροφεία είναι πολιτισμικά επινοήματα, αποτελούν φυλακές έμβιων όντων και επιβάλλονται ενάντια στο φυσικό κύκλο της ζωής και στη φύση κάθε ζώου. Τα ζώα που κρατούνται στα εκτροφεία αντιμετωπίζονται ως αναλώσιμοι παραγωγικοί πόροι-αντικείμενα που στερούνται ζωής και αισθημάτων.

Η εξημέρωση και ο εγκλεισμός των μη ανθρώπινων ζώων αποτελούν τα θεμέλια πάνω στα οποία οικοδομήθηκε ο πολιτισμός και οι μαζικές κοινωνίες. Ο ανθρωποκεντρισμός και οι διάφορες θεωρίες ανωτερότητας συντηρούν τον πολιτισμό και τις διαδικασίες συστηματοποιημένης εκμετάλλευσης των ζώων. Σήμερα με την επέλαση του βιομηχανικού συστήματος πάνω σε όλο τον πλανήτη, φτάσαμε μπροστά στην απειλή μιας συνολικής καταστροφής των βιοτόπων και των ενδιαιτημάτων των ζώων. Με το ιδεολόγημα της προόδου να κινητροδοτεί τις πράξεις τους, οι βιομηχανίες μαζί με τα κράτη καταστρέφουν ό,τι βρουν στο διάβα τους στο βωμό της μαζικής παραγωγής και κατανάλωσης. Η απαξίωση των ζώων και της γης εκδηλώνεται με βάση ένα εξουσιαστικό πλέγμα που αποτελείται από τεχνολογικές δομές και λειτουργίες. Μέσα από την παγκοσμιοποιημένη παραγωγική διαδικασία, την ιδρυματοποίηση των ανθρώπων στις πόλεις και την αποχαυνωμένη κατανάλωση, η κυριαρχία έχει καταφέρει να δημιουργήσει πρόθυμους υπηκόους που να δικαιολογούν κάθε βασανισμό και καταστροφή στο όνομα της αύξησης του “βιοτικού τους επιπέδου”. Όμως ακόμα και αν η κυριαρχία κατάφερε να ελέγξει μέρος της σκέψης και της ζωής των ανθρώπων, διατηρούμε ακόμα τα ένστικτα της ελευθερίας για να εναντιωθούμε στις διαδικασίες του πολιτισμού, προασπίζοντας τα έμβια όντα και τον πλανήτη.

ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ ΣΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΓΟΥΝΑΣ

ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΙΚΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ

ΖΩΩΝ – ΓΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΡΧΙΑ

Αναρχική ομάδα Άγρια Φύση

adamasto.squat.gr

[Σημείωση: Την Πέμπτη 31/3/16 στις 20.00 θα παρευρεθούμε με πανό έξω από το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών όπου είχε ανακοινωθεί στον ιστότοπο της έκθεσης ότι θα διεξαχθεί η πασαρέλα γούνας (gala). Μετά από παρέμβαση που έγινε στις 28/2 έξω από το Μέγαρο, η τοποθεσία αφαιρέθηκε από τον ιστότοπο χωρίς να οριστεί νέα. Συνεπώς εκτιμούμε ότι η πασαρέλα μπορεί να λάβει χώρα στον προκαθορισμένο τόπο και χρόνο και για αυτό θα είμαστε εκεί]εναντια στη βιομηχανια γουνας