ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΓΟΥΝΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΖΩΩΝ

 ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΓΟΥΝΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΖΩΩΝ 

Η βιομηχανία γούνας συνεχίζει να λειτουργεί και να εξαπλώνεται παγκόσμια ως απόδειξη της άθλιας ανθρωποκεντρικής αντίληψης και της εκτεταμένης κυριαρχικής τάσης που απορρέει από αυτήν πάνω σε κάθε τι όμορφο και άγριο. Τα βιομηχανικά εκτροφεία και βυρσοδεψεία αποτελούν σύγχρονα κολαστήρια όπου οι γουναράδες με τη σύμπραξη του κράτους και της επιστήμης αιχμαλωτίζουν, βασανίζουν και δολοφονούν εκατομμύρια ζώα στο όνομα του κέρδους και της ανάπτυξης.

Κάθε χρόνο εκατοντάδες εκατομμύρια ζώα σκοτώνονται για τη παραγωγή γούνας. Στην ΕΕ υπάρχουν 7.200 μονάδες εκτροφής γουνοφόρων ζώων και σκοτώνουν 30 εκ. μινκ και 2,1 εκ. αλεπούδες. Στην Ελλάδα σήμερα λειτουργούν 45 εκτροφεία όπου σκοτώνονται 600.000 γουνοφόρα ζώα κάθε χρόνο, ανάμεσα στα οποία μινκ, αλεπούδες, κουνάβια, αγριόγατες. Ασφαλώς όμως το πρόβλημα δεν είναι μόνο στους αριθμούς. Οι γουναράδες ζητάνε ολοένα και περισσότερη κρατική στήριξη για την ανάπτυξη του κλάδου τους προτάσσοντας το ιδεολόγημα της εθνικής προόδου και ανάπτυξης. Στο όνομα αυτής της λεγόμενης εθνικής και παγκόσμιας ανάπτυξης βλέπουμε σήμερα να απαξιώνεται η ζωή και η ελευθερία των ζώων, ανθρώπινων και μη, αλλά και η βιωσιμότητα ολόκληρου του πλανήτη. Η αδηφάγος αυτή ανάπτυξη για το κυνήγι του κέρδους κατατρώει ό,τι υπάρχει γύρω της ξεγυμνώνοντας τα σαθρά θεμέλια της καταναλωτικής κοινωνίας.

Η βιομηχανία γούνας δεν αποτελεί μεμονωμένο γεγονός. Είναι κομμάτι ενός ευρύτερου εξουσιαστικού συμπλέγματος που έχει τις καταβολές του και διαιωνίζει την ύπαρξή του μέσα από την επιβολή του ανθρώπινου πολιτισμού πάνω στα ζώα και τη φύση. Ο ανθρωποκεντρισμός είναι κύρια αιτία των δεινών για τα μη ανθρώπινα ζώα, τα οποία αντιμετωπίζονται ως αντικείμενα και με αυτήν τη λογική, δισεκατομμύρια δολοφονούνται για την κάλυψη επιμέρους επίπλαστων ανθρώπινων αναγκών. Τα ζώα θεωρούνται λανθασμένα ως αναντικατάστατη πηγή τροφής, ένδυσης, διασκέδασης και πειραματισμού, με αποτέλεσμα να έχουν στηθεί ολόκληρες βιομηχανίες βασανισμού και θανάτου. Το χορό της αιχμαλωσίας και της εκμετάλλευσης σέρνουν βιομηχανικά εκτροφεία και σφαγεία, βυρσοδεψεία, μονάδες γαλακτοπαραγωγής, κέντρα πειραματισμού, ζωολογικοί κήποι και τσίρκο, ιππόδρομοι, δελφινάρια, κυνομαχίες, κυνοδρομίες, ταυρομαχίες και ότι άλλο πιο διεστραμμένο μπορεί να φανταστεί κανείς.

Η βιομηχανία γούνας, όπως άλλωστε τα πάντα σήμερα, στηρίζεται στο εμπόριο και το κέρδος. Οι γουναράδες πλασάρουν τα πτώματα των ζώων σαν απαραίτητα αξεσουάρ κοινωνικής καταξίωσης και μέσα από την κουλτούρα μιας ακόρεστης καταναλωτικής κοινωνίας καταφέρνουν να πλουτίζουν σε βάρος των ζώων. Αυτό το καταναλωτικό lifestyle με τη βοήθεια της επιστήμης και της τεχνολογίας αντιμετωπίζει τα πάντα σαν αναλώσιμα αγαθά και έχει μετατρέψει απέραντες εκτάσεις σε σκουπιδότοπους. Η επιστήμη και η τεχνολογία έχουν συμβάλει καθοριστικά στην εντατικοποίηση της εκμετάλλευσης των ζώων, της φύσης και των ανθρώπων, θέτοντας τα πάντα στην υπηρεσία του κέρδους.

Μας λένε πώς όλα αυτά γίνονται για το ”καλό” της ανθρωπότητας, χρησιμοποιώντας την αντίφαση πως από τη μια ο άνθρωπος είναι ανώτερο ηθικό ον και για αυτό μπορεί να έχει στην υπηρεσία του τα υπόλοιπα πλάσματα και από την άλλη πως και στη φύση υπάρχει σκληρότητα, βία και θάνατος και άρα ο άνθρωπος, όντας κομμάτι της, δικαιολογείται να φέρεται ανάλογα. Όμως, κανένα ζώο δεν αιχμαλώτισε συστηματικά κανένα άλλο για να πάρει το δέρμα και τη γούνα του, ούτε οδήγησε στη μεγαλύτερη εξαφάνιση ειδών στην ιστορία του πλανήτη. Η ανθρωποκεντρική λογική μπάζει από παντού. Η κυριαρχία πάνω στα ζώα και τη φύση υπήρξε η αρχή για την εγκαθίδρυση της εξουσίας και ανάμεσα στους ανθρώπους και δεν υπάρχει κανένας λόγος να την αναπαράγουμε.

Αγωνιζόμαστε λοιπόν ενάντια στη βιομηχανία γούνας αλλά και σε κάθε βιομηχανία εκμετάλλευσης των ζώων, ενάντια στο κράτος, τον καπιταλισμό και σε κάθε μορφή εξουσίας. Αγωνιζόμαστε για έναν κόσμο αρμονικής συμβίωσης ανθρώπων, ζώων, φύσης. Αγωνιζόμαστε για την ολική απελευθέρωσης.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ – ΠΟΡΕΙΑ

ΣΑΒΒΑΤΟ 8 ΔΕΚΕΜΒΡΗ, 12ΜΜ 

ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ

αναρχικές-αναρχικοί
αντισπισιστές-αντισπισίστριες

Ανακοίνωση

Στις 8/12 πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση-πορεία ενάντια στη βιομηχανία γούνας και την εκμετάλλευση των ζώων στο Σύνταγμα.

Στις 13:30 ξεκίνησε το προγραμματισμένο δρομολόγιο σε Μητροπόλεως και Πανδρόσου όπου και βρίσκονται πληθώρα από γουναράδικα.

Όλα τα γουναράδικα βάφτηκαν με σπρέι και φωνάχτηκαν συνθήματα. Επιπλέον πετάχτηκαν μπογιές στα μεγαλύτερα από αυτά.

Η πορεία είχε μεγάλη συμμετοχή και δυναμικό παλμό, κρατώντας τους γουναράδες οχυρωμένους πίσω από τα κλειστά ρολά των καταστημάτων τους. Έστω και για λίγο αισθάνθηκαν πώς είναι να είσαι τρομοκρατημένος και έγκλειστος όπως ήταν τα χιλιάδες μη ανθρώπινα ζώα πριν καταλήξουν στις βιτρίνες τους.

Περίπου στις 2μμ κι ενώ η παρέμβαση στα γουναράδικα είχε ολοκληρωθεί και η πορεία θα κατευθυνόταν στο Σύνταγμα μέσω της Ερμού, χτυπήθηκε από διμοιρία ΜΑΤ με αποτέλεσμα τον τραυματισμό κάποιων από μας.

Ήταν μια επίθεση που δε μπορεί να ειδωθεί χωριστά από το συνολικότερο κλίμα καταστολής και τρομοκρατίας που προσπαθεί να καθιερωθεί απέναντι στους αγωνιζόμενους.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ

ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ – ΟΛΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ

ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΙΚΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ

αναρχικές-αναρχικοί
αντισπισιστές-αντισπισίστριες

Στα πλαίσια της γνωστοποίησης της συγκέντρωσης και της κατάστασης που επικρατεί σε σχέση με τη βιομηχανία γούνας και την εκμετάλλευση των ζώων έγιναν οι εξής παρεμβάσεις.

Παρέμβαση με πανό και φυλλάδια σε ΠΑΝΤΕΙΟ, ΑΣΟΕΕ και ΘΗΣΕΙΟ.

Ανάρτηση πανό στα κάγκελα του Πολυτεχνείου στη Πατησίων και στα Προπύλαια στις 6/12.

Αφισοκολλήσεις σε Γκύζη, Αλεξάνδρας , Βικτώρια, Εξάρχεια, Κουκάκι, Πλάκα, Κυψέλη, Πατήσια, Περιστέρι, Πετρούπολη, Κολωνάκι, Ηλίσσια, Νότια, Μαρούσι, Πάτρα και Θεσσαλονίκη.